20.5.10

Arenguvestlus


Lasteaedades tehakse õppeaasta lõpus arenguvestlused vanematega. Kuna meil oli see tegemata ja Grete Mai lemmik kasvataja elab meie kõrvalmajas ja tema lapsed on Grete suured lemmikud, siis otsustasime vabal päeval teha selle vestluse ära meie maja taga mängides :)


Kasvataja küsis mult erinevaid küsimusi Grete kohta, ma riputasin pesu kuivama ja aina vastasin :) Lapsed toimetasid mööda muru ja kõnniteid. Rääkisin kõigest, mis Gretele meeldib teha ja mida ta väga hästi oskab ja milles peaks teda aitama ja mida arendama. Kasvataja omakorda rääkis siis vastu, mis pilguga nemad Gretet lasteaias näevad. Kõik oli väga positiivne: igati eakohalise arenguga ja väga tubli tüdruk. Mul vist ainult kõrvad liikusid ja suu oli kõrvuni, kui kasvataja temast rääkis. Juba algusest peale on kasvatajad seda märganud, et ta on väga asjalik, saab hakkama kõigi tegevustega, mis on seotud enesehooldusega, jalanõd jalga, riided selga, pesemine, potil käimine jne jne. Tahab ja oskab aidata väga palju teisi lapsi, on eestvedaja ja teised kuulavad teda. Ta on kannatlik: kui mõni tegevus või mäng on ette antud, siis ta proovib selle ka lõpuni teha. Mingit sellist jonni, nagu tal minuga on, pole ta lasteaias praktiliselt kordagi näidanud.

Mida peaks talle rohkem õpetama või arendama? Mõtlesime koos kasvatajaga ja ei leidnudki mingit sellist asja, milles tal oleks nö maha jäänud. Leidsime, et järgmiseks võiks juba ta kuhugi huviringi panna, kas võimlema või laulma näiteks. Praegu pidi ta juba ka teistega koos laulma ja võimlema, mis alguses väga raskelt tuli tal. Mõlemad tegevused on väga meeltmööda. Kui juhuslikut pole antud hetkel mingit lastelaualu meeles, siis võib ükskõik millest laulda. Võimlemise ja tantsimisega on hetkel nii, et kui kedagi mingit huvitavat liigutust näeb tegemas, siis hakkab ka ise järgi tantsima. Viimane pikem esitlus oli Laulud tähtedega WAF koori jäljendus :D
Kasvataja nõuanne vanematele: jätkake samas vaimus :)
Kogu lapse arengu kohta tehtud tähelepanekud pannakse kogu lasteaia aja jooksul ühte kausta ja kui lõpuks lasteaed läbi saab, siis antakse see vanematele. Seal vahel on kogu lapse areng, alustades pikkusest-kaalust kuni kõneni välja, erinevad joonistused ja vestlused kasvatajatega jne. Ühte sain lugeda, kasvataja juhtis tähelepanu, kui perekeskne Grete on. Kui oli küsimus, et kes on sinu peres, siis loetes alustades vennast-lõpetades mamma-papaga. Lõpus oli veel küsimus, et kelleks saada tahad? Vennaks. Ja seal oli veel palju küsimusi ja enamus vastuseid oli seotud, kodu ja emme-issi-vennaga :)

Kui vestlus oli tehtud, jalutasin lastega Leivakotta kuivikuid tooma. Kaspar magas ja Grete lesis niisama kärul. Vaatasin teda uhkelt, nii tubli tüdruk!

Läksime pärast veel mänguplatsile, üks ema hakkas oma lapse mänguasju kokku korjama, osad asjad olid ka Grete käes. Grete siis nii ilusti küsis, et kas see on ka teie oma, pühkis kühvli käega liivast puhtaks ja pistis tädile kotti, ilma et ma peaks üldse sekkuma. See oli nii armas.

1 comment:

  1. Nii armas! Sa oleks nagu meie arneguveslust ümber jutusatnud ;) ... aga meie maipõrnikad ongi kõige vahvaamad, tublimad, targemad, armsamad jne jne ... kõige kõigemad!

    ReplyDelete